Muziektherapie Salland

Wanneer woorden tekort schieten 

Wat is muziektherapie?

Muziektherapie is het gericht inzetten van muziek bij behandeling, onderbouwd vanuit onderzoek.
De therapie wordt aangeboden aan kinderen met een verstandelijke beperking, ADHD, autisme of een gedragsstoornis. Muziektherapie is tevens geschikt voor volwassenen met een depressie, trauma of angst(stoornis). Ook mensen met de ziekte van Parkinson of Alzheimer kunnen veel baat hebben bij muziektherapie. 

Van muziektherapie merk je snel effect en er zijn geen vervelende bijwerkingen! Muziektherapeuten zijn de specialisten in het toepassen van muziek bij gezondheidsvragen. Ze werken met individuele cliënten, groepen, echtparen en gezinnen. Muziektherapeuten kunnen hun kwaliteiten ook inzetten voor persoonlijke coaching en het trainen van teams.

In de behandeling maken we gebruik van muziektherapeutische methodieken, methoden en technieken, zoals (samen) improviseren, luisteren naar muziek, componeren, spelen, zingen, of bewegen op muziek en reflecteren op het muzikale handelen in relatie tot de hulpvraag.

Muziektherapie wordt uitgevoerd door een (kandidaat)geregistreerd muziektherapeut met een afgeronde NVvMT-erkende bachelor en/of master muziektherapie opleiding. 

Muziektherapie is een van de Vaktherapeutische Beroepen en is aangesloten bij de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB). 


Werkwijze

In overleg met de cliënt, het behandelteam en mantelzorgers bekijken we hoe muziektherapie kan aansluiten bij de hulpvraag. Ik stel een behandelplan op met doelen waar we tijdens muziektherapie aan gaan werken. Het behandelplan wordt regelmatig geëvalueerd en in overleg bijgesteld.

Het consult start met een observatieperiode van zes weken. Binnen deze zes weken zal geobserveerd worden of muziektherapie op een positieve manier bij kan dragen aan de gestelde hulpvraag. Na zes weken wordt er een observatieverslag geschreven en zetten we de behandeling voort of wordt het consult afgesloten. Gemiddeld zijn er tien tot twaalf sessies nodig om het gestelde doel te halen. Indien de hulpvraag niet meer actueel is of het doel behaald is wordt het consult afgerond.

Naast behandeling geef ik ook advies over hoe muziek ingezet kan worden om dagelijkse handelingen te vergemakkelijken of om contact te maken. 


Neurologische Muziektherapie 

Neurologische muziektherapie is een stroming binnen muziektherapie. Bij neurologische muziektherapie worden de hersenen geactiveerd door middel van het doen van functionele handelingen in combinatie met muziek. De muziek activeert de hersenen en maakt hersenen daardoor actiever waardoor het trainen en ontwikkelen van functionele bewegingen en cognitieve vaardigheden makkelijker gaat.  Waar mogelijk kan dit in samenwerking met een fysiotherapeut of logopedist. 

Prof. Thaut, grondlegger van de Neurologische Muziektherapie, definieert Neurologische Muziektherapie als volgt: het therapeutisch toepassen van muziek bij cognitieve, zintuiglijke en motorische problemen, veroorzaakt door neurologische stoornissen van het menselijk zenuwstelsel. 

Deze methode richt zich op het toepassen van twintig technieken onderverdeeld in drie domeinen: spraak-taal, cognitie en motoriek.

Als muziektherapeut ben ik ook getraind in deze werkwijze.  

Uitgebreid lezen over Neurologische Muziektherapie kan hier: 

Thaut, M.H. & Hoemberg, V. (2014). Handbook of Neurologic Music Therapy. Oxford: University Press.